czwartek, 17 września 2015

Jabłka zawsze symbolizowały zdrowie i długowieczność, czym zasłużyły sobie na taką opinię? Jabłka są bogatym źródłem witamin i błonnika. Ograniczają rozwój wielu różnych typów komórek nowotworowych, hamują proces starzenia i chronią przed chorobami serca. Jabłka jednocześnie zawierają spore ilości cukru, dlatego nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach.

DZIKIE JABŁKA, FITOSKŁADNIKI

Pod względem wartości odżywczych najlepsze są ‘dzikie’ jabłka, dlatego warto zastanowić się nad zasadzeniem kilku drzewek we własnym ogrodzie. Te na pozór mało atrakcyjne z wyglądu jabłka zawierają więcej fitoskładników niż owoce, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. (Fitoskładniki chronią nasz organizm przed rodnikami tlenowymi, chorobami serca i przyspieszonym starzeniem). Dla przykładu jabłko dzikie zawiera 15 razy więcej fitoskładników, niż zielone jabłko dostępne w sklepie – Golden Delicious.

Najzdrowszą odmianą dzikich jabłek jest odmiana rajskich jabłuszek Malas sikkimensis. Zawierają one STO RAZY WIĘCEJ FITOSKŁADNIKÓW niż powszechnie lubiane odmiany.  Każde takie jabłuszko waży zaledwie pół grama, czyli tyle co pół rodzynki, jednak swoim składem ‘pobija’ swoich większych kuzynów. Te małe ‘cudeńka’ są niezwykle kwaśne i są uprawiane w Nepalu.

Sklepy są przepełnione dużymi, soczystymi i słodkimi jabłkami, które kuszą nas idealnym wyglądem i piękną barwą, jednak wiele z nich tylko w niewielkim stopniu chroni nas przed chorobami.

MALUS SIEVERSII – NAJSŁODSZE, NAJWIĘKSZE, NAJLEPSZE?

Matka natura podarowała nam je - idealne, duże, słodkie jabłka – jednak pod względem składników odżywczych zajmują one niską pozycję wśród pozostałych dzikich odmian. Nasi przodkowie chcąc stworzyć jabłka idealne łączyli te słodkie z innymi, nieświadomie obniżając ich wartości odżywcze.

JAKIE ODMIANY WYBRAĆ?

W supermarketach mamy wiele odmian jabłek, które z nich są warte uwagi? Na szczęście każda odmiana jest podpisana, dlatego możemy wybrać te najzdrowsze. Należą do nich m.in.: „Braeburn”, „Gala”, „Granny Smith”, „Gold”, „Red Delicious”, „Discovery”, „Melrose”. Każda odmiana różni się smakiem, wielkością i teksturą. Warto  spróbować każdej odmiany, by przekonać się która smakuje nam najbardziej.
Odmiany które zawierają najmniej składników odżywczych to: „Elstar”, „Empire”, „Pink Lady”, „Golden Delicious”.

„Jabłka z czubka drzewa zawierają dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż jabłka ukryte między gałęziami i nawet do trzech razy więcej kwercetynt, najsilniejszego flawonoidu”. Dlatego powinniśmy wybierać jabłka, które mają dużo pigmentu po obu stronach. Co ciekawsze, jeżeli pół jabłka jest zielone a pół czerwone, wtedy wartości odżywcze tych dwóch połówek są różne.

PRZECHOWYWANIE JABŁEK

Aby jabłka dłużej się utrzymały powinniśmy je przechowywać w lodówce. Pamiętajmy jednak, że niezależnie od tego, jak przechowujemy jabłka ich wartość składników odżywczych spada z każdym miesiącem. Korzystajmy więc z sezonu, z lokalnie uprawianych jabłek.

SKÓRKA – ŹRÓDŁO CENNYCH SKŁADNIKÓW

Jedząc jabłko ze skórką dostarczasz o 50% więcej fitoskładników, niż jedząc jabłko obrane. Skórka jabłka obniża ryzyko powstawania nowotworów. Pamiętajmy, aby jabłka dokładnie umyć – zawierają one spore pozostałości pestycydów, podobnie jak inne owoce i warzywa.

JEŻELI SOK JABŁKOWY TO JAKI?

Najlepiej będzie jeżeli wybierzesz całe owoce, jednak jeśli zdecydujesz się na sok – wybierz mętny, ponieważ czysty sok jabłkowy może zawierać jedynie 6% fitoskładników jabłka z którego pochodzi (reszta fitoskładników ‘ginie’ w przetwórni). Wybieraj soki mętne, nieprzejrzyste. 


 PODSUMOWUJĄC:

- zdrowe jabłko to jabłko z upraw ekologicznych

- staraj się wybierać najzdrowsze odmiany jabłek, które zawierają dużo wartości odżywczych

- wybieraj owoce o ciemniejszej skórce, mają one więcej fitoskładników niż jabłka o jaśniejszej skórce

- nie obieraj jabłka – zjedz je ze skórką, zawiera ona najwięcej fitoskładników

- jabłka przechowuj w lodówce, w ten sposób przedłużysz ich świeżość

- pamiętajmy, że jabłka zawierają spore ilości cukru który powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie, w innym wypadku możemy 'przez jabłka' zwiększyć podaż energii i przytyć.

zdjęcia: źródło Internet
autor: Zespół Golklub

KONTAKT

email: kontakt@golklub.pl tel: 17 87 00 444
Obsługiwane przez usługę Blogger.

ZESPÓŁ GOLKLUB

Jesteśmy fanami zdrowego stylu życia. Zdrowo się odżywiamy, uprawiamy sport - uważamy, że podstawą dobrego samopoczucia i zdrowia jest dobre odżywianie i aktywność fizyczna. Szkolimy się zarówno w sferze sportowej, jak i żywieniowo-dietetycznej. Chcielibyśmy podzielić się z Wami naszą wiedzą, dlatego założyliśmy tego bloga. Chcemy ułatwić Wam wprowadzenie zdrowego stylu życia do Waszej codzienności. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania i poruszyć tematy, które są warte uwagi.

POPULARNE POSTY