czwartek, 22 października 2015



Kwasy tłuszczowe trans naturalnie występują w produktach mleczarskich i mięsnych – wykazują one działanie prozdrowotne – antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, immunostymulujące i antynowotworowe. Działają one korzystnie na nasz organizm i zdrowie – dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować. Pamiętajmy jednak, że TYLKO tłuszcze trans występujące NATURALNIE mają takie właściwości – pozostałe - te które powstają w wyniku różnych procesów technologicznych są SZKODLIWE i powinniśmy ich unikać.



‘Sztuczne’ tłuszcze trans powstają w wyniku utwardzania lub uwodorniania olejów roślinnych – przykładem są wszelkie margaryny zarówno twarde (wykorzystywane np. do pieczenia) i miękkie (używane do smarowania pieczywa). Powstają one również w wyniku podgrzewania olejów – np. w wyniku smażenia.

Źródłem sztucznych tłuszczów trans są margaryny, wyroby cukiernicze, różnego rodzaju słodycze oraz jedzenie typu fast food. Długo by wymieniać wszystkie produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne, pamiętajmy jednak, że im bardziej coś jest przetworzone – tym bardziej powinniśmy tego unikać. Uwodornienie tłuszczów roślinnych powoduje utratę wielu właściwości odżywczych. Nasz organizm nie potrafi syntetyzować tłuszczów trans – wykorzystuje je jedynie jako źródło energii. Produkty bogate w TFA wolniej się utleniają, dlatego mają długą datę ważności.


Badania wykazują, iż nadmierne spożywanie SZTUCZNYCH tłuszczów trans zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Niekorzystnie wpływają na cholesterol – podwyższają poziom ‘złego’ LDL cholesterolu, a obniżają stężenie tego ‘dobrego’ HDL. Dodatkowo wpływają na zwiększenie masy ciała – szczególnie w okolicach brzucha. Izomery trans pochodzenia przemysłowego zwiększają ryzyko nowotworów – jelita grubego, gruczołu krokowego i piersi. Nadmiar sztucznych kwasów tłuszczowych trans prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu komórek organizmu, prowadzi do zmian miażdżycowych i może mieć wpływ na rozwój cukrzycy. 

Już wiesz gdzie je spotkać – wiesz, jak wpływają na nasz organizm. Pamiętaj jednak, że jedyne izomery trans, których powinniśmy unikać to te przemysłowe – SZTUCZNIE WYTWORZONE izomery trans powstałe na skutek np. utwardzania tłuszczów roślinnych. Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione MUSZĄ być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Decyzja uargumentowana jest negatywnym wpływem na zdrowie. To co w Stanach jest zakazane – u nas legalnie znajduje się na sklepowych półkach. Asortyment i wybór margaryn nieustannie się powiększa…


Zdjęcia: źródło Internet
Autor: Zespół Golklub


KONTAKT

email: kontakt@golklub.pl tel: 17 87 00 444
Obsługiwane przez usługę Blogger.

ZESPÓŁ GOLKLUB

Jesteśmy fanami zdrowego stylu życia. Zdrowo się odżywiamy, uprawiamy sport - uważamy, że podstawą dobrego samopoczucia i zdrowia jest dobre odżywianie i aktywność fizyczna. Szkolimy się zarówno w sferze sportowej, jak i żywieniowo-dietetycznej. Chcielibyśmy podzielić się z Wami naszą wiedzą, dlatego założyliśmy tego bloga. Chcemy ułatwić Wam wprowadzenie zdrowego stylu życia do Waszej codzienności. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania i poruszyć tematy, które są warte uwagi.

POPULARNE POSTY