środa, 30 września 2015


Od niedawna w naszym klubie możecie nabyć olej z czarnuszki. Często pytacie nas o jego właściwości, dlatego postanowiliśmy przybliżyć Wam jego zalety, których jest naprawdę sporo. 


Olej z czarnuszki ma intensywny korzenny zapach i lekko gorzki smak. Barwa powinna przechodzić od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka niszczy prozdrowotne właściwości) – np. jako dodatek do sałatek, sosów, zup, kasz – nadaje potrawom korzenny smak. Pamiętajmy, że tylko olej TŁOCZONY NA ZIMNO (NIERAFINOWANY) posiada właściwości zdrowotne.

Olej z czarnuszki powinno się przechowywać w lodówce w szczelnej, zaciemnionej butelce. Można go przechowywać przez trzy miesiące od otwarcia.

W wielu krajach uważana za panaceum na wiele dolegliwości, dlaczego?

OLEJ Z CZARNUSZKI STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE
(np. na skórę, włosy, twarz)

- wygładza i nawilża skórę

 - przyspiesza gojenie się ran

- chroni przed poparzeniem słonecznym 

- łagodzi zapalenia skórne 

- zwalcza brodawki

- zmniejsza trądzik

- pomaga w walce z łupieżem, hamuje wypadanie włosów, pobudza porost włosów


OLEJ Z CZARNUSZKI STOSOWANY WEWNĘTRZNIE
(doustnie podobnie jak lekarstwo lub np. jako dodatek do sałatek)

- oddziałuje na układ immunologiczny - wzmacnia układ odpornościowy

- pomaga w zwalczaniu anemii – regularne jej spożywanie podnosi poziom żelaza, hemoglobiny i erytrocytów

- wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne (dzięki zawartości tymochinonu)

- wspomaga czynności trawienne, jest pomocny przy wzdęciach

- normalizuje ciśnienie tętnicze

- wspomaga leczenie alergii (badania wykazały, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki eliminuje symptomy alergii)

- wykazuje działanie antycukrzycowe (obniża poziom glukozy we krwi)

- zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów

- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych (obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych)

- zwiększa naszą odporność na stres, poprawia samopoczucie, usprawnia procesy myślenia, uczenia się i zapamiętywania

- chroni przed osteoporozą (zwiększa gęstość mineralną kości)

- wspomaga górne drogi oddechowe, pomocny przy astmie i zapaleniu oskrzeli

- reguluje pracę nerek i wątroby

- dzięki zawartości fitosteroli obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza jego wchłanianie

Jak widzicie olej z czarnuszki ma bardzo dużo zalet i można go stosować w wielu różnych dolegliwościach. Stosowany zarówno doustnie jak i zewnętrznie – np. na skórę lub włosy. Wykorzystując go w kuchni pamiętajmy, aby używać go bez obróbki cieplnej – traci on wtedy swoje liczne właściwości. Dotychczas nie wykazano negatywnych skutków jego stosowania, jednak dla bezpieczeństwa, kobiety w ciąży i kobiety karmiące powinny jego przyjmowanie skonsultować z lekarzem.

Zdjęcia: źródło Internet
Autor: Zespół Golklub

KONTAKT

email: kontakt@golklub.pl tel: 17 87 00 444
Obsługiwane przez usługę Blogger.

ZESPÓŁ GOLKLUB

Jesteśmy fanami zdrowego stylu życia. Zdrowo się odżywiamy, uprawiamy sport - uważamy, że podstawą dobrego samopoczucia i zdrowia jest dobre odżywianie i aktywność fizyczna. Szkolimy się zarówno w sferze sportowej, jak i żywieniowo-dietetycznej. Chcielibyśmy podzielić się z Wami naszą wiedzą, dlatego założyliśmy tego bloga. Chcemy ułatwić Wam wprowadzenie zdrowego stylu życia do Waszej codzienności. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania i poruszyć tematy, które są warte uwagi.

POPULARNE POSTY