Jabłka zawsze symbolizowały zdrowie i długowieczność, czym
zasłużyły sobie na taką opinię? Jabłka są bogatym źródłem witamin i błonnika. Ograniczają
rozwój wielu różnych typów komórek nowotworowych, hamują proces starzenia i
chronią przed chorobami serca. Jabłka jednocześnie zawierają spore ilości cukru, dlatego nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach.
DZIKIE JABŁKA, FITOSKŁADNIKI
Pod względem wartości odżywczych najlepsze są ‘dzikie’
jabłka, dlatego warto zastanowić się nad zasadzeniem kilku drzewek we własnym
ogrodzie. Te na pozór mało atrakcyjne z wyglądu jabłka zawierają więcej
fitoskładników niż owoce, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.
(Fitoskładniki chronią nasz organizm przed rodnikami tlenowymi, chorobami serca
i przyspieszonym starzeniem). Dla przykładu jabłko dzikie zawiera 15 razy
więcej fitoskładników, niż zielone jabłko dostępne w sklepie – Golden
Delicious.
Najzdrowszą odmianą dzikich jabłek jest odmiana rajskich
jabłuszek Malas sikkimensis. Zawierają one STO RAZY WIĘCEJ FITOSKŁADNIKÓW niż
powszechnie lubiane odmiany. Każde takie
jabłuszko waży zaledwie pół grama, czyli tyle co pół rodzynki, jednak swoim
składem ‘pobija’ swoich większych kuzynów. Te małe ‘cudeńka’ są niezwykle
kwaśne i są uprawiane w Nepalu.
Sklepy są przepełnione dużymi, soczystymi i słodkimi
jabłkami, które kuszą nas idealnym wyglądem i piękną barwą, jednak wiele z nich
tylko w niewielkim stopniu chroni nas przed chorobami.
MALUS SIEVERSII – NAJSŁODSZE, NAJWIĘKSZE, NAJLEPSZE?
Matka natura podarowała nam je - idealne, duże, słodkie
jabłka – jednak pod względem składników odżywczych zajmują one niską pozycję
wśród pozostałych dzikich odmian. Nasi przodkowie chcąc stworzyć jabłka idealne
łączyli te słodkie z innymi, nieświadomie obniżając ich wartości odżywcze.
JAKIE ODMIANY WYBRAĆ?
W supermarketach mamy wiele odmian jabłek, które z nich są
warte uwagi? Na szczęście każda odmiana jest podpisana, dlatego możemy wybrać
te najzdrowsze. Należą do nich
m.in.: „Braeburn”, „Gala”, „Granny Smith”, „Gold”, „Red Delicious”,
„Discovery”, „Melrose”. Każda odmiana różni się smakiem, wielkością i teksturą.
Warto spróbować każdej odmiany, by
przekonać się która smakuje nam najbardziej.
Odmiany które zawierają najmniej składników odżywczych to:
„Elstar”, „Empire”, „Pink Lady”, „Golden Delicious”.
„Jabłka z czubka drzewa zawierają dwukrotnie więcej
przeciwutleniaczy niż jabłka ukryte między gałęziami i nawet do trzech razy
więcej kwercetynt, najsilniejszego flawonoidu”. Dlatego powinniśmy wybierać
jabłka, które mają dużo pigmentu po obu stronach. Co ciekawsze, jeżeli pół
jabłka jest zielone a pół czerwone, wtedy wartości odżywcze tych dwóch połówek są
różne.
PRZECHOWYWANIE JABŁEK
Aby jabłka dłużej się utrzymały powinniśmy je przechowywać w
lodówce. Pamiętajmy jednak, że niezależnie od tego, jak przechowujemy jabłka
ich wartość składników odżywczych spada z każdym miesiącem. Korzystajmy więc z
sezonu, z lokalnie uprawianych jabłek.
SKÓRKA – ŹRÓDŁO CENNYCH SKŁADNIKÓW
Jedząc jabłko ze skórką dostarczasz o 50% więcej fitoskładników,
niż jedząc jabłko obrane. Skórka jabłka obniża ryzyko powstawania nowotworów.
Pamiętajmy, aby jabłka dokładnie umyć – zawierają one spore pozostałości
pestycydów, podobnie jak inne owoce i warzywa.
JEŻELI SOK JABŁKOWY TO JAKI?
Najlepiej będzie jeżeli wybierzesz całe owoce, jednak jeśli
zdecydujesz się na sok – wybierz mętny, ponieważ czysty sok jabłkowy może
zawierać jedynie 6% fitoskładników jabłka z którego pochodzi (reszta fitoskładników
‘ginie’ w przetwórni). Wybieraj soki mętne, nieprzejrzyste.
PODSUMOWUJĄC:
- zdrowe jabłko to jabłko z upraw ekologicznych
- staraj się wybierać najzdrowsze odmiany jabłek, które
zawierają dużo wartości odżywczych
- wybieraj owoce o ciemniejszej skórce, mają one więcej fitoskładników
niż jabłka o jaśniejszej skórce
- nie obieraj jabłka – zjedz je ze skórką, zawiera ona
najwięcej fitoskładników
- jabłka przechowuj w lodówce, w ten sposób przedłużysz ich
świeżość
- pamiętajmy, że jabłka zawierają spore ilości cukru który powinniśmy uwzględnić w naszym codziennym jadłospisie, w innym wypadku możemy 'przez jabłka' zwiększyć podaż energii i przytyć.
zdjęcia: źródło Internet
autor: Zespół Golklub


