Kwasy tłuszczowe trans naturalnie
występują w produktach mleczarskich i mięsnych – wykazują one działanie
prozdrowotne – antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, immunostymulujące i
antynowotworowe. Działają one korzystnie na nasz organizm i zdrowie – dlatego
nie powinniśmy z nich rezygnować. Pamiętajmy jednak, że TYLKO tłuszcze trans
występujące NATURALNIE mają takie właściwości – pozostałe - te które powstają w
wyniku różnych procesów technologicznych są SZKODLIWE i powinniśmy ich unikać.
‘Sztuczne’ tłuszcze trans
powstają w wyniku utwardzania lub uwodorniania olejów roślinnych – przykładem
są wszelkie margaryny zarówno twarde (wykorzystywane np. do pieczenia) i
miękkie (używane do smarowania pieczywa). Powstają one również w wyniku
podgrzewania olejów – np. w wyniku smażenia.
Źródłem sztucznych tłuszczów
trans są margaryny, wyroby cukiernicze, różnego rodzaju słodycze oraz jedzenie
typu fast food. Długo by wymieniać wszystkie produkty zawierające utwardzone
tłuszcze roślinne, pamiętajmy jednak, że im bardziej coś jest przetworzone –
tym bardziej powinniśmy tego unikać. Uwodornienie tłuszczów roślinnych powoduje
utratę wielu właściwości odżywczych. Nasz organizm nie potrafi syntetyzować
tłuszczów trans – wykorzystuje je jedynie jako źródło energii. Produkty bogate
w TFA wolniej się utleniają, dlatego mają długą datę ważności.
Badania wykazują, iż nadmierne
spożywanie SZTUCZNYCH tłuszczów trans zwiększają ryzyko chorób układu
sercowo-naczyniowego. Niekorzystnie wpływają na cholesterol – podwyższają
poziom ‘złego’ LDL cholesterolu, a obniżają stężenie tego ‘dobrego’ HDL.
Dodatkowo wpływają na zwiększenie masy ciała – szczególnie w okolicach brzucha.
Izomery trans pochodzenia przemysłowego zwiększają ryzyko nowotworów – jelita
grubego, gruczołu krokowego i piersi. Nadmiar sztucznych kwasów tłuszczowych
trans prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu komórek organizmu, prowadzi do
zmian miażdżycowych i może mieć wpływ na rozwój cukrzycy.
Już wiesz gdzie je spotkać –
wiesz, jak wpływają na nasz organizm. Pamiętaj jednak, że jedyne izomery trans,
których powinniśmy unikać to te przemysłowe – SZTUCZNIE WYTWORZONE izomery trans powstałe na skutek np.
utwardzania tłuszczów roślinnych. Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że
częściowo uwodornione MUSZĄ być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w
Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Decyzja uargumentowana
jest negatywnym wpływem na zdrowie. To co w Stanach jest zakazane – u nas
legalnie znajduje się na sklepowych półkach. Asortyment i wybór margaryn
nieustannie się powiększa…
Zdjęcia: źródło Internet
Autor: Zespół Golklub



