Ostatnio było o cudownej czarnuszce – dziś pod lupę
wzięliśmy kolejny SUPER-olej – olej z ostropestu. Ostropest jest niepozorną
rośliną przypominającą oset, jednak swoimi właściwościami kilkakrotnie
przewyższa swoich ‘kuzynów’.
Dlaczego warto włączyć ostropest/olej z ostropestu do swojej
diety?
- chroni wątrobę przed uszkodzeniami, wspiera jej pracę,
chroni wątrobę przed niekorzystnym działaniem alkoholu
- zwiększa odporność organizmu
- wykazuje działanie przeciwzapalne
- wspomaga pracę żołądka
- przydatny w
leczeniu kamicy żółciowej
- niweluje migrenowe bóle głowy
- korzystnie wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu,
zmniejsza stres
- chroni przed wzdęciami i kolkami, reguluje procesy
trawienne
- obniża poziom cukru we krwi u diabetyków
- zalecany przy zapaleniach jamy ustnej i dziąseł
- ważny w diecie dzieci – zwiększa odporność organizmu,
wpływa na skupienie i efektywniejszą naukę
- obniża stężenie cholesterolu
Olej z ostropestu warto również stosować zewnętrznie – na
skórę, dlaczego?
- zmniejsza zaczerwienienia, rozjaśnia cerę
- polepsza zdolność regeneracji skóry
- spowalnia proces starzenia się skóry, leczy stany zapalne
- przyspiesza gojenie się ran, zadrapań, siniaków
- ‘łagodzi’ oparzenia
- świetnie sprawdza się jako ‘odżywka’ do włosów – koniec z
rozdwajającymi końcówkami!
- idealny środek na rozdwojone paznokcie
Pamiętajmy, że zarówno sam ostropest jak i olej z ostropestu
jest SUPLEMENTEM DIETY–sam w sobie nie leczy – może jedynie wspomagać
leczenie.
Olej z ostropestu należy spożywać NA ZIMNO np. jako dodatek
do sosów, sałatek. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. (Nadaje się do
spożycia przez trzy miesiące od otwarcia).
Sam ostropest można spożywać jako całe ziarna, zmielone
ziarna lub w formie tabletek. Olej z ostropestu możemy dodać do sałatek czy
sosów, lub spożywać samodzielnie – niecałą łyżeczkę przed jedzeniem trzy razy
dziennie.
Zdjęcia: źródło Internet
Autor: Zespół Golklub



