Od niedawna w naszym klubie możecie nabyć olej z czarnuszki. Często pytacie nas o jego właściwości, dlatego postanowiliśmy przybliżyć Wam jego zalety, których jest naprawdę sporo.
Olej z czarnuszki ma intensywny korzenny zapach i lekko
gorzki smak. Barwa powinna przechodzić od miodowej do ciemnobrązowej. W kuchni
może być stosowany wyłącznie na zimno
(obróbka niszczy prozdrowotne właściwości) – np. jako dodatek do sałatek,
sosów, zup, kasz – nadaje potrawom korzenny smak. Pamiętajmy, że tylko olej
TŁOCZONY NA ZIMNO (NIERAFINOWANY) posiada właściwości zdrowotne.
Olej z czarnuszki powinno się przechowywać w lodówce w
szczelnej, zaciemnionej butelce. Można go przechowywać przez trzy miesiące od
otwarcia.
W wielu krajach uważana za panaceum na wiele dolegliwości,
dlaczego?
OLEJ Z CZARNUSZKI STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE
(np. na skórę,
włosy, twarz)
- wygładza i nawilża skórę
- przyspiesza gojenie się ran
- chroni przed poparzeniem słonecznym
- łagodzi zapalenia skórne
- zwalcza brodawki
- zmniejsza trądzik
- pomaga w walce z łupieżem, hamuje wypadanie włosów,
pobudza porost włosów
OLEJ Z CZARNUSZKI STOSOWANY WEWNĘTRZNIE
(doustnie podobnie
jak lekarstwo lub np. jako dodatek do sałatek)
- oddziałuje na układ immunologiczny - wzmacnia układ
odpornościowy
- pomaga w zwalczaniu anemii – regularne jej spożywanie
podnosi poziom żelaza, hemoglobiny i erytrocytów
- wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne
(dzięki zawartości tymochinonu)
- wspomaga czynności trawienne, jest pomocny przy wzdęciach
- normalizuje ciśnienie tętnicze
- wspomaga leczenie alergii (badania wykazały, że regularne
stosowanie oleju z czarnuszki eliminuje symptomy alergii)
- wykazuje działanie antycukrzycowe (obniża poziom glukozy
we krwi)
- zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i zatorów
- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych (obniża
stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych)
- zwiększa naszą odporność na stres, poprawia samopoczucie,
usprawnia procesy myślenia, uczenia się i zapamiętywania
- chroni przed osteoporozą (zwiększa gęstość mineralną
kości)
- wspomaga górne drogi oddechowe, pomocny przy astmie i
zapaleniu oskrzeli
- reguluje pracę nerek i wątroby
- dzięki zawartości fitosteroli obniża poziom złego
cholesterolu i zmniejsza jego wchłanianie
Jak widzicie olej z czarnuszki ma bardzo dużo zalet i można
go stosować w wielu różnych dolegliwościach. Stosowany zarówno doustnie jak i
zewnętrznie – np. na skórę lub włosy. Wykorzystując go w kuchni pamiętajmy, aby
używać go bez obróbki cieplnej – traci on wtedy swoje liczne właściwości.
Dotychczas nie wykazano negatywnych skutków jego stosowania, jednak dla bezpieczeństwa,
kobiety w ciąży i kobiety karmiące powinny jego przyjmowanie skonsultować z
lekarzem.
Zdjęcia: źródło Internet
Autor: Zespół Golklub

