Aluminium nie pełni w naszym
organizmie ŻADNYCH funkcji – podobnie jak wszystkie barwniki i dodatki z niego
zrobione. Skoro nie mają pożytecznej roli to nie są niezbędne, prawda?
Aluminium, ze względu na swoje
właściwości – twardość, lekkość i odporność na wszelkie korozje jest
powszechnie stosowanym metalem. Nie dość, że lekki to jeszcze się błyszczy –
jednak to pozornie idealne tworzywo, ma swoje ciemne strony…
W wyniku reakcji chemicznej
aluminium z kwasem siarkowym powstaje siarczan glinu – znany jako E520 lub
E523. Służy do uzdatniania wody (dzięki niemu cząstki ‘brudu’ i zanieczyszczeń
są łatwe do zlokalizowania), jednak na tym jego wykorzystanie się nie kończy.
Mimo, że jest niebezpieczny dla zdrowia i jest oznaczony jako środek silnie
żrący to jest powszechnie stosowany w przemyśle.
W kuchni często korzystamy z
aluminiowych naczyń, nie zdając sobie sprawy, że aluminium przenika do
przygotowywanych potraw. Warto zastanowić się nad zmianą garnków na te,
wykonane z ‘bardziej odpornego’ materiału – np. stali nierdzewnej.
Jak często jesz jogurty? A jak często
oblizujesz wieczko? – tak ‘żeby się nie zmarnowało’? Postaraj się powstrzymać
przed tym nawykiem – dostarczasz w ten sposób aluminium do swojego organizmu, a
przecież nie musisz (i nie chcesz!) tego robić.
Postaraj się unikać stosowania
folii aluminiowej – jest wiele innych, dostępnych na rynku alternatyw pakowania
żywności – wybierz te, które nie będą tworzyć aluminiowej otoczki wokół Twojej
kanapki!
Kolejnym źródłem aluminium jest
woda prosto z kranu – dlatego PAMIĘTAJ aby ją filtrować!
Ale co takiego jest złego w tym
aluminium?
Aluminium i jego wpływ na nasz
organizm to temat, który budzi wiele kontrowersji. Wszystko dlatego, że jego
negatywnego działania nie widać od razu. Skutki wielokrotne są zauważalne po
wielu latach, gdy nagle okazuje się, że cierpimy na jakąś chorobę. Cały czas
trwają badania dotyczące wpływu aluminium na raka piersi i choroby Alzheimera.
Często nazywany ‘współ-przyczyną’ rzadko kiedy przyczyną.
Choroby, na których powstanie
może mieć wpływ aluminium:
- choroba Alzheimera
- choroba Parkinsona
- stwardnienie rozsiane
- padaczka
-osteoporoza i ostemalacja
- anemia
- nowotwory
- cukrzyca
- autyzm
Jak się go pozbyć??
Niedocenionym pierwiastkiem
będącym chelatorem aluminium jest KRZEM. Jest on spotykany przeważnie w postaci
kwasów krzemowych. Przypomina on wodę, nie wykazuje potencjału reakcji
chemicznych i mogłoby się wydawać, że przechodzi przez nasz organizm niezauważalnie
– do momentu gdy na swojej drodze spotka aluminium – związki krzemu i tlenu
wchodzą w reakcję z aluminium. Wiążą go i ‘unieruchomiony’ metal jest następnie
wydalany z naszego organizmu. Krzem występuje pod różnymi postaciami – jako
ziemia okrzemkowa lub preparaty krzemowe. Dodatkowo zwiększa on odporność i
jest niezbędny do utrzymania wytrzymałości i spójności wewnętrznych błon naczyń
krwionośnych. Duże ilości krzemionki możemy znaleźć w CISOWIANCE, dlatego namawiamy do jej regularnego picia.
„Ciało jest w stanie do pewnego
stopnia zrównoważyć obciążenie spowodowane przez aluminium, nikt jednak nie
potrafi powiedzieć, jak długo się to będzie udawało i w którym momencie granica
obciążenia u człowieka zostanie przekroczona”
Zdjęcia: źródło Internet
Autor: Zespół Golklub



